Gebruik een statief

Als je in het donker foto’s wilt gaan maken, dan is een statief een belangrijk hulpmiddel. Bij nachtfotografie kunnen sluitertijden oplopen tot soms meer dan 30 seconde, het is dan onmogelijk om al die tijd het beeld met de hand stil te houden. Hoe langer je belicht, hoe meer trillingen de foto beïnvloeden, waardoor je dus onscherpe foto’s krijgt. Wie geen statief heeft kan natuurlijk ook iets anders gebruiken zoals een muurtje of bankje, maar deze moeten dan maar net aanwezig zijn op de plek waar je wilt fotograferen. Maar al staat je camera op een stevige ondergrond, handmatig de sluiterknop indrukken geeft al een trilling en uiteraard het opklappen van de spiegel (alleen bij spiegelreflexcamera’s) geeft ook ook al trillingen.

Oplossing:

  1. Gebruik de self-timer of afstandsbediening
  2. Maak gebruik van live-view

Stel de camera in op de M-stand

Je moet in deze stand wel de sluitertijd en het diafragma instellen. Als je het diafragma instelt is het niet heel anders dan wanneer je overdag foto’s maakt: een kleine lensopening (groot diafragmagetal) gebruik je voor veel scherptediepte, of juist andersom. Een kleine lensopening (hoog F-getal) vraagt wel om nog langere belichtingstijden, lichtbronnen vertonen met een kleine lensopening een stervorming. Zie onderstaande foto.

ISO waarde niet op automatisch

Om de camera te dwingen om geen veel te hoge ISO waardes te gebruiken kun je het beste zelf een waarde instellen. Begin bijvoorbeeld met ISO 100 of 400. Je beperkt er de ruis mee, die bij langere belichtingen toch al meer opvalt dan normaal.

Schakel de stabilisator uit

Als de camera op een stevige ondergrond staat (bijv. een statief) dan zal de stabilisator onscherpte veroorzaken (de functie blijft dan zoeken naar trillingen die er niet zijn). Schakel deze functie dus uit!

Compactcamera’s

De meeste compact camera’s en ook sommige spiegelreflexcamera’s hebben instellingen voor nachtfotografie. Stel de camera in op het juiste symbool. Deze kun je rustig uitproberen. Lukt het? Dan scheelt het veel gezoek in de menu’s. Blijf wel gebruik maken van een statief of een stevige ondergrond.

Filmpje over camera instellingen voor nachtfotografie (YouTube)